Vabimo vas, da se nam pridružite pri praznovanju mednarodnega Darwinovega dne, s katerim obeležujemo rojstni dan naravoslovca Charlesa Darwina, ki se je rodil 12. februarja 1809. S praznovanjem Darwinovega dne v Sloveniji se priključujemo aktivnostim, ki v tem obdobju potekajo po celem svetu v sklopu »Mednarodnega Darwinovega dneva«. Namen praznovanja je spodbuditi ljudi v Sloveniji, predvsem mlade, h kritičnemu presojanju, neutrudnemu iskanju resnice in radovednosti ter k razmišljanju o pomenu osebnostne integritete, poguma in načelnosti. Vse te lastnosti so odlikovale Darwina in ga vodile na velikem intelektualnem potovanju ob odkrivanju zakonitosti evolucije.

Osrednji slovenski dogodek bo potekal v petek 10. februarja 2023, ob 17.00 v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani, Kongresni trg 12 (vhod z Vegove ulice), na katerem bo izr. prof. dr. Božo Frajman (Inštitut za botaniko, Univerza v Innsbrucku, Avstrija) predstavil predavanje z naslovom

Od genov do cvetov: evolucija raznolikosti rastlin.

Ob tej priložnosti bo izr. prof. dr. Božo Frajman nagovoril slovensko javnost tudi s poslanico ob mednarodnem Darwinovem dnevu 2023.

Evolucija je najpomembnejše gonilo razvoja biotske pestrosti, ki nas obdaja in omogoča naše življenje. Čeprav število opisanih rastlinskih vrst (374.000) precej zaostaja za živalskimi (1,5 milijona), pa rastline gotovo vidneje oblikujejo naše okolje. V procesu fotosinteze vežejo sončno energijo, nas hranijo, oblačijo, gradijo naše domove, proizvajajo kisik, ključen za naš obstanek. Kljub temu jih uničujemo in povzročamo izumiranje vrst kot še nikoli doslej. V predavanju bo osvetlil nekaj evolucijskih vidikov, ki so pomembno prispevali, in še prispevajo k raznolikosti rastlin in narave nasploh.

Poslanica ob mednarodnem dnevu Charlesa Darwina 2023

Besedilo poslanice ob mednarodnem dnevu Charlesa Darwina 2023 (izr. prof. dr. Božo Frajman)

Poslanica ob mednarodnem dnevu Charlesa Darwina 2023 (izr. prof. dr. Božo Frajman)

Predavanje “Od genov do cvetov: evolucija raznolikosti rastlin”

Predavanje “Od genov do cvetov: evolucija raznolikosti rastlin” ob mednarodnem dnevu Charlesa Darwina 2023 (izr. prof. dr. Božo Frajman)

Aktualno na Valu 202

Botanik Božo Frajman ob Darwinovem dnevu: Na dve leti izumre po pet rastlinskih vrst

 


Pretekli dogodki

Posnetke dosedanjih poslanic ter predavanj ob mednarodnem Darwinovem dnevu lahko uporabite v izobraževalne namene in si jih ogledate na naslovih:
http://videolectures.net/pms2017_sket_charles_darwin/
http://videolectures.net/pms2017_sket_darwin_rojstni_dan/
http://videolectures.net/pms2018_kuntner_poslanica/
http://videolectures.net/pms2018_kuntner_darwinov_dan/
http://videolectures.net/pms2019_golja_darwinova_revolucija/
http://videolectures.net/pms2019_golja_poslanica/
http://videolectures.net/pms2020_fiser_nastanek_biodiverzitete/
http://videolectures.net/pms2020_fiser_darwinov_dan_poslanica/
https://dbs.splet.arnes.si/2021/02/darwinov-dan-2021/
https://dbs.splet.arnes.si/2022/01/darwinov-dan-2022/

Vabimo vas, da se tudi v vaši organizaciji (na univerzah in šolah in drugih ustanovah) pridružite praznovanju mednarodnega Darwinovega dne z dogodki ter nekaj misli in dejavnosti posvetite pogumu, modrosti in iskrenosti, ki jih potrebujemo za osebni in družbeni napredek.

Veselimo se vašega sodelovanja!

Društvo biologov Slovenije

Organizacijski odbor: Minka Vičar, Jasna Dolenc Koce, Jure Mravlje, Mateja Germ, Aleš Kladnik, Anita Jemec Kokalj