Vabimo vas, da se nam pridružite pri praznovanju mednarodnega Darwinovega dne 2021, s katerim obeležujemo rojstni dan naravoslovca Charlesa Darwina, ki se je rodil 12. februarja 1809. S praznovanjem Darwinovega dne želimo spodbuditi ljudi po vsem svetu, predvsem mlade, h kritičnemu presojanju, neutrudnemu razkrivanju resnice in nebrzdani radovednosti ter k razmišljanju o pomenu intelektualne pokončnosti, osebnostne integritete, poguma in načelnosti. Vse te lastnosti so odlikovale Darwina in ga vodile na velikem intelektualnem potovanju ob odkrivanju zakonitosti evolucije.

Praznovanja potekajo po vsem svetu v mesecu februarju. Osrednji slovenski dogodek na Mednarodni Darwinov dan bo zaradi pandemije covid-19 potekal 17.2. 2021 videokonferenčno, ob 11. uri na naslovu: https://bf-uni-lj-si.webex.com/bf-uni-lj-si/onstage/g.php?MTID=ee090cd5ff77452daba50ed9bcb0eabd6

Prof. dr. Peter Trontelj bo nagovoril slovensko javnost s poslanico ob mednarodnem Darwinovem dnevu 2021, na dogodku pa bo v razpravi odgovarjal na vprašanja in komentarje na temo predavanja Evolucija za vsak dan.

Darwinov dan 2021 (prof. dr. Peter Trontelj, Oddelek za biologijo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani)
Poslanica za Darwinov dan 2021 (prof. dr. Peter Trontelj) in diskusija s predsednico DBS, prof. dr. Alenko Gaberščik

Poslanica za mednarodni Darwinov dan 2021 (prof. dr. Peter Trontelj)

Posnetke dosedanjih poslanic ter predavanj ob mednarodnem Darwinovem dnevu lahko uporabite v izobraževalne namene in si jih ogledate na naslovih:
http://videolectures.net/pms2017_sket_charles_darwin/
http://videolectures.net/pms2017_sket_darwin_rojstni_dan/
http://videolectures.net/pms2018_kuntner_poslanica/
http://videolectures.net/pms2018_kuntner_darwinov_dan/
http://videolectures.net/pms2019_golja_darwinova_revolucija/
Darwinov dan 2019: Poslanica
http://videolectures.net/pms2020_fiser_nastanek_biodiverzitete/
http://videolectures.net/pms2020_fiser_darwinov_dan_poslanica/

Informacije o praznovanju na mednarodni ravni najdete tudi na uradni spletni strani Mednarodnega Darwinovega dne (INTERNARIONAL DARWIN DAY 2021) http://darwinday.org/.

Vabimo vas, da se tudi v vaši organizaciji (na univerzah in šolah in drugih ustanovah) pridružite praznovanju mednarodnega Darwinovega dne z dogodki ter nekaj misli in dejavnosti posvetite pogumu, modrosti in iskrenosti, ki jih potrebujemo za osebni in družbeni napredek.

Veselimo se vašega sodelovanja!

Izr. prof. dr. Alenka Gaberščik, predsednica DBS
doc. dr. Simona Strgulc Krajšek, sekcija za izobraževanje DBS

 

Oznake: ,