Vabimo vas, da se nam pridružite pri praznovanju mednarodnega Darwinovega dne 2022, s katerim obeležujemo rojstni dan naravoslovca Charlesa Darwina, ki se je rodil 12. februarja 1809. S praznovanjem Darwinovega dne želimo spodbuditi ljudi po vsem svetu, predvsem mlade, h kritičnemu presojanju, neutrudnemu razkrivanju resnice in nebrzdani radovednosti ter k razmišljanju o pomenu intelektualne pokončnosti, osebnostne integritete, poguma in načelnosti. Vse te lastnosti so odlikovale Darwina in ga vodile na velikem intelektualnem potovanju ob odkrivanju zakonitosti evolucije. Več lahko preberete na uradni spletni strani Mednarodnega Darwinovega dne: http://darwinday.org.

Praznovanje Mednarodnega Darwinovega dneva 2022 poteka na daljavo. Za uvod v osrednji dogodek si že lahko ogledate posnetek predavanja prof. dr. Borisa Kryštufka, z naslovom Darwinov kaos ter posnetek poslanice (spodaj). Vabimo vas na osrednji slovenski dogodek, na katerem boste lahko lahko sodelovali v razpravi s prof. dr. Borisom Kryštufkom na temo Darwinov kaos in s prof. dr. Gregorjem Belušičem na temo Naravno odbiranje kot nujnost razvoja kompleksnih organizmov. Zaradi pandemije covid-19 bo osrednji dogodek potekal videokonferenčno, 10.2.2022, ob 11. uri.

Predavanje, poslanica in razprava so posneti in dostopni spodaj.

Predavanje 2022: Darwinov kaos (prof. dr. Boris Kryštufek)

V času, ko se je zdel objektivni svet podoben matematičnemu diagramu, ki ga bo znanost opisala z elegantnimi matematičnimi izrazi, sta dva angleška prirodoslovca s tremi preprostimi domnevami razložila »uganko vseh ugank« – od kod raznovrstnost živega sveta. S tem sta »linnejevsko filatelijo«, kot so prirodopis razumeli sodobniki naravoslovci, uvrstila med naravoslovne znanosti, sprožila pa sta tudi revolucijo, kakršne ni pred njima povzročil še noben znanstvenik ali filozof. Implikacije t.i. darvinizma so namreč tako rušilne, da jih poldrugo stoletje po tem ko so bile izrečene, še vedno ne zmoremo v celoti pogoltniti in prebaviti. Darwin in Wallace sta svetu odvzela red, uravnoteženost, smisel in lepoto. Zato imamo Darwinov dan, ne pa Newtonovega, Boylovega, Lavoisierjevega, Daltonovega, Pasteurjevega, Einsteinovega, Watson-Crickovega. Da lahko počasi prebavljamo kaos izhajajoč iz treh najpreprostejših načel, kar jih je kdaj predlagal kak znanstvenik.

Predavanje Darwinov dan 2022: Darwinov kaos (prof. dr. Boris Kryštufek)

Poslanica 2022 (prof. dr. Boris Kryštufek)

Poslanica Darwinov dan 2022 (prof. dr. Boris Kryštufek)
Besedilo poslanice ob mednarodnem dnevu Charlesa Darwina 2022

Razprava 2022 (prof. dr. Alenka Gaberščik, prof. dr. Boris Kryštufek, prof. dr. Gregor Belušič)

Videokonferenčna razprava 10.2.2022:
1. del razprave glede na predhodni ogled predavanja Darwinov kaos – Boris Kryštufek.
2. del nadaljevanje razprave na primeru Naravno odbiranje kot nujnost razvoja kompleksnih organizmov – Gregor Belušič.
Razpravo je povezovala Alenka Gaberščik, predsednica DBS.

 


Pretekli dogodki

Posnetke dosedanjih poslanic ter predavanj ob mednarodnem Darwinovem dnevu lahko uporabite v izobraževalne namene in si jih ogledate na naslovih:
http://videolectures.net/pms2017_sket_charles_darwin/
http://videolectures.net/pms2017_sket_darwin_rojstni_dan/
http://videolectures.net/pms2018_kuntner_poslanica/
http://videolectures.net/pms2018_kuntner_darwinov_dan/
http://videolectures.net/pms2019_golja_darwinova_revolucija/
http://videolectures.net/pms2019_golja_poslanica/
http://videolectures.net/pms2020_fiser_nastanek_biodiverzitete/
http://videolectures.net/pms2020_fiser_darwinov_dan_poslanica/
Darwinov dan 2021 – prof. dr. Peter Trontelj, Evolucija za vsak dan

Informacije o praznovanju na mednarodni ravni najdete tudi na uradni spletni strani Mednarodnega Darwinovega dne (INTERNATIONAL DARWIN DAY) http://darwinday.org/.

Vabimo vas, da se tudi v vaši organizaciji (na univerzah in šolah in drugih ustanovah) pridružite praznovanju mednarodnega Darwinovega dne z dogodki ter nekaj misli in dejavnosti posvetite pogumu, modrosti in iskrenosti, ki jih potrebujemo za osebni in družbeni napredek.

Veselimo se vašega sodelovanja!

prof. dr. Alenka Gaberščik, predsednica DBS
doc. dr. Simona Strgulc Krajšek, sekcija za izobraževanje DBS

 

Oznake: ,